Delicii culinare: rețetă de paste carbonara

Pastele carbonara sunt printre cele mai apreciate rețete de paste din Italia, fiind cunoscute și consumate în întreaga lume. Rețeta originală se remarcă prin textura pastelor realizate din grâu dur, de cea mai bună calitate, dar și savoarea deosebită dată de guanciale și parmezan. Secretul acestei rețete este utilizarea eficientă a timpului, astfel încât ingredientele folosite să fie cât mai proaspete cu putință.

Rețetă autentică de paste carbonara

Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru 2 porții de paste carbonara:

  • 200 g paste
  • 2 linguri de parmezan (poate fi substituit cu pecorino, după preferințe)
  • 120 g guanciale
  • 1 praf de piper negru
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș de ou
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • adițional: puțin parmezan sau pecorino ras (pentru presărat deasupra, în farfurie)

Cum se prepară

Într-o cratiță se toarnă 1 l de apă și o linguriță rasă de sare. În momentul în care apa începe să fiarbă, se adaugă pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Greșeala comună pe care orice persoană din afara Italiei o face în bucătărie este să adauge ulei în apă. Acest lucru nu va face aduce beneficii rețetei, ba chiar îi va strica din gust și proprietăți.

Pastele carbonara nu sunt autentice dacă nu se gătesc cu guanciale, singurul substitut acceptat fiind panceta. Guanciale este practic o bucată de șuncă la care alternează straturile de carne cu cele de grăsime, ce provine din falca porcului. Ea se conservă în mirodenii și se usucă optim, devenind o adevărată delicatesă.

Pentru această rețetă, se va folosi o bucată de aproximativ 120 g de guanciale. Se taie în felii groase, iar mai apoi, în cubulețe. Se prăjește în tigaie la foc mic, devenind o bază excelentă pentru pastele noastre carbonara. Nu uita să fii atent atunci când le tai. Dacă bucățile vor fi prea mici, grăsimea se va topi și nu vei mai rămâne cu nimic. Asigură-te deci, că vei tăia suficient de mari cubulețele.

Într-o tigaie curată se toarnă cele două linguri de ulei de măsline, peste care se adaugă cuburile de guanciale și se prăjesc pentru aproximativ 4 minute. Între timp, ouăle se pun într-un bol și se bat cu un tel, până când albușurile se omogenizează cu gălbenușurile, fără a deveni spumă. Peste acestea se adaugă parmezanul și piperul.

Pastele fierte al dente se adaugă peste tigaia cu guanciale, care încă se află pe foc. Se stinge focul și se amestecă ingredientele, folosindu-se un clește special. Păstrează 1 cană din apa în care au fiert pastele, vei avea nevoie de ea la momentul potrivit.

Peste pastele din tigaie se toarnă ouăle bătute cu brânza rasă, în timp ce se amestecă ușor. Peste acestea se toarnă din apa păstrată de la paste, pentru a se obține un sos cremos, catifelat. Acum că toate ingredientele sunt amestecate, mai trebuie doar să pui deasupra un praf de piper măcinat și guarda! Masa este gata!

Pastele se așează în farfurii imediat. Fiecare persoană își va presăra deasupra puțin parmezan sau pecorino, după gust. Acestea se servesc imediat, cât încă mai sunt fierbinți. Este o rețetă simplă, dar de efect. Textura pastelor se îmbină armonios cu sosul fin de ouă, consistența excelentă de guanciale și aroma intensă de brânză.

Istoria pastelor carbonara și variații acceptate ale rețetei

Pastele carbonara au fost atestate pentru prima oară în anul 1950, originea acestora fiind însă discutată. În timp ce unele teorii susțin că aceasta ar fi fost mâncarea minerilor din zona Apeninilor, altele spun că și-ar avea rădăcinile într-un local din capitala Italiei. Cert este că ele își au apariția undeva după mijlocul secolului al XX-lea.

În Italia, rețeta variază de la o regiune la alta, diferențele fiind totuși minore. Indiferent de zonă, pastele se fierb al dente. În ceea ce privește carnea, se utilizează guanciole sau pancetta. Iar în ceea ce privește brânza, se poate folosi parmezan sau pecorino romano, adică un cașcaval din lapte de oaie.

Creșterea în popularitate a acestei rețete în întreaga lume de-a lungul timpului a dus la multiple variațiuni, acestea nefiind însă îmbrățișate de cultura italiană. În niciun caz pastele nu se fierb mai mult decât al dente, nu se folosesc alte tipuri de brânzeturi sau carne și nu se utilizează smântână.

Secretul preparării stă în timing

O greșeală comună a persoanelor care gătesc această rețetă este că încep prepararea ei prin prăjirea cuburilor de guanciale. Recomandarea noastră este să nu grăbești acest pas, deoarece ele se vor răci, iar reîncălzirea lor duce la întărire sau sleire.

Este bine să jonglezi cu timpul în așa fel încât ingredientele să fie proaspete. Pune pastele la fiert, taie cuburile și cât acestea se prăjesc, realizează amestecul de ouă cu brânză. Ulterior, poți amesteca ingredientele pentru a obține preparatul mult dorit.

Realizarea acestei rețete este foarte simplă. Timpul de pregătire al ingredientelor și de gătire nu durează mai mult de 15-20 de minute. Este un preparat savuros, la care poți apela ori de câte ori simți nevoia să gătești ceva bun, într-un interval de timp foarte scurt.

Alege pastele dorite din gama noastră largă de produse aici.

Lasă un răspuns