Tot ce trebuie să știi despre parmezan

Cu toții iubim parmezanul. Indiferent că îl adăugăm pe platouri apetisante ce ne aduc aminte de serile petrecute pe terasele din Italia sau îl folosim la realizarea unor preparate faimoase, un lucru este cert: ne bucură cu o aromă puternică și o textură deosebită. Este foarte sățios și are un gust intens, astfel încât este nevoie de utilizarea unei cantități relativ mici pentru a-i simți prezența în orice rețetă. Astăzi vrem să vorbim în detaliu despre parmezan: ce este, cum se prepară, cum se consumă și cum ne asigurăm că este autentic.

Ce este parmezanul?

Noțiunea de parmezan definește o brânză tare, a cărei origini se află în Italia. În ciuda faptului că se găsește și se consumă în toată lumea, este important să știi că parmezanul autentic este acela care se produce în anumite regiuni din Italia. El este distins prin denumirea de Parmigiano Reggiano și sigla specifică de pe ambalaj, dar aceste aspecte le vom discuta puțin mai târziu. Să ne concentrăm în cele ce urmează pe caracteristicile acestui aliment.

Parmezanul este preparat din lapte de vacă. Textura sa este granulată și densă, iar culoarea specifică este gălbuie. Se încadrează în categoria brânzeturilor cu o perioadă de maturare îndelungată. Din punct de vedere al conținutului, ea dispune de un procent de 30% apă, restul de 70% fiind reprezentat de diverși nutrienți utili organismului uman. Se remarcă printr-o aromă intensă și textura specifică.

În comerț există parmezan în forma sa autentică și parmezan ras, disponibil în cantități mai generoase sau mai reduse. Recomandarea noastră este să optezi pentru brânza la rolă, pentru simplul fapt că dispune de o perioadă de păstrare mai îndelungată și își păstrează optim aroma. Cu cât gustul parmezanului devine mai picant, cu atât mai vechi este acesta.

Depozitarea parmezanului se face în frigider, unde rezistă optim pentru intervale de timp de până la o lună. Pentru ca acesta să se păstreze cât mai bine, recomandarea noastră este să îl învelești în hârtie cerată și apoi într-o pungă din plastic. Evită pe cât posibil depozitarea lui la aer pentru a nu se usca. O altă modalitate de păstrare de până la 6 luni este congelarea.

Cum se prepară parmezanul?

Parmezanul este preparat pe baza unei rețete  transmise din generație în generație, păstrată cu mare sfințenie de producători. Aceasta impune amestecarea unei cantități de lapte integral cu o altă cantitate de lapte smântânit, peste care se adaugă zer și diverse alte componente pentru fermentare. Tot acest proces se realizează în vase din cupru, cunoscute pentru faptul că nu influențează aroma sau gustul preparatelor.

Amestecul se încălzește la temperaturi ce variază între 33 și 35 grade Celsius. Se lasă ulterior la răcit, proces în care el se transformă într-un preparat solid. Se formează practic un cheag ce se rupe bucăți și se păstrează în forme de oțel pentru o anumită perioadă de timp. Ulterior, se scote din formă și i se aplică un strat din ceară. El este păstrat în saramură pentru 25 de zile, după care se mută pentru un an în camere speciale.

Producătorii, dar și bucătarii iscusiți, apreciază calitatea acestui preparat cu ajutorul unui ciocănel. În funcție de sunetul produs se decide viitorul rolei de parmezan. De pildă, cele care nu sună cum ar trebui sunt vândute sub forma rasă. Cele fără defecte se marchează cu semnele specifice și se comercializează ca atare. Parmezanul se vinde adesea în felii tăiate din roțile mari de parmezan.

Cum se consumă parmezanul?

De cele mai multe ori, parmezanul este nelipsit din rețetele de pizza sau paste, unde joacă un rol extrem de important în obținerea unui gust intens, aromat. Firește că el poate fi integrat cu succes aproape în orice rețete, fie ele omlete, legume la cuptor, ciuperci umplute, risotto, cotlete și nu numai. Bucurându-se de o textură densă și un gust extrem de aromat, nu este nevoie să exagerezi cu cantitatea folosită.

În situația în care dorești să consumi parmezanul așa cum este el, poți opta pentru platouri cu mere, pere, struguri, smochine, nucă, prosciutto, mortadela sau alte mezeluri italienești. Le poți asocia cu băuturi în funcție de preferințele pe care le ai. Pentru un gust clasic, asociază un astfel de platou cu un Cabernet Sauvignon, Syrah sau Chardonnay. Pentru un gust mai îndrăzneț, poți opta chiar pentru vin sherry sec, fără a exista riscul să dai greș.

Cum ne asigurăm că parmezanul este autentic?

Cea mai simplă modalitate prin care te poți asigura că achiziționezi un parmezan autentic este să analizezi cum arată acesta. Este obligatoriu ca pe partea exterioară, adică pe stratul de ceară, să fie ștanțată denumirea Parmigiano Reggiano. Aceasta este o marcă înregistrată care nu permite altor producători să o utilizeze.

Recomandarea noastră este să alegi parmezanul la felie în detrimentul celui ras, datorită calității superioare. Pe lângă faptul că e mai greu să îi dovedești autenticitatea, dispune de o prospețime mai redusă, nefiind la fel de gustos. Nu uita că orice preparat vei găti, va fi mult mai gustos dacă vei utiliza parmezan proaspăt ras la rețetă.

Totodată, Parmigiano Reggiano se prepară doar în zone ale Italiei strict controlate. El se produce astfel doar în perioada aprilie-noiembrie în provinciile de Parma, Bologna (în partea de vest a râului Reno), Modena, Mantova și Reggio Emilia. Acest lucru este prevăzut în legislația europeană, denumirea de parmezan fiind de origine protejată.

Recomandările noastre

În Cămara Fermecată vei găsi nenumărate produse italiene autentice, printre care și Parmigiano Reggiano. Acesta este adus din Italia cu utilaje speciale, astfel încât condițiile de transport să fie optime. Produsele sunt păstrate în depozitele noastre în condiții corecte, de unde sunt livrate clienților noștri.

Parmigiano Reggiano Parmareggio: este produs din lapte proaspăt cu un aport de calciu superior. Este ideal pentru aperitive și paste. Acest parmezan a fost maturat 30 de luni. Are un gramaj de 250g și este un produs autentic, adus direct din Italia.

Parmigiano Reggiano Soresina: este preparat din lapte proaspăt și este potrivit atât pentru aperitive, cât și pentru paste sau alte preparate. Poate fi folosit ca primul aliment introdus în alimentația copiilor, mulțumită faptului că este bogat în calciu. Pachetul are un gramaj de 200g.

Lasă un răspuns

Închide meniul