Tu ce știi despre ”cucina italiana”?

Se spune că nimic nu reprezintă mai bine Italia decât bine cunoscuta cucina italiana. Frumoasa peninsulă este faimoasă în toată lumea pentru cele peste 300 de varietăți de paste, dar și pentru delicioasa pizza. Cu toate acestea, este important să știi că ea nu se rezumă doar la aceste preparate. Ea s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, fiind influențată de diverse schimbări politice și sociale, dar și alte bucătării ale lumii: grecească, bizantină, arabă și ebraică.

Putem vorbi despre cucina italiana încă din secolul al IV-lea î.Hr. Dincolo de factorii mai sus menționați, aceasta a fost influențată și de descoperirea Lumii Noi și, implicit, de introducerea de noi alimente: roșii, porumb, cartofi, ardei etc. Aceasta este caracterizată de diversitatea sa regională, abundența în gust și condimente, dar și nivelul extrem de simplitate al preparatelor.

Cele mai multe rețete italiene autentice se realizează de la 4 până la maxim 8 ingrediente. Ele se bazează adesea pe calitate și, nu pe cantitate. Multe rețete de familie au ajuns să se răspândească rapid pe teritoriul Italiei, iar mai târziu, în întreaga lume. De o importanță aparte se bucură vinurile și brânzeturile, disponibile în variații distincte și cu o protecție juridică specifică (DOP).

Principalele mese din cucina italiana

Pentru a învăța mai multe despre stilul culinar de viață al italienilor, te invităm să descoperi care sunt principalele mese ale zilei și din ce se compun acestea de cele mai multe ori.

Micul dejun sau colazione

De obicei, micul dejun constă într-un pahar de lapte și ceva dulce, un suc de fructe proaspăt stors și un produs de panificație, biscuiți, pâine cu gem sau cremă de alune etc. Acestea sunt acompaniate de un espresso autentic, un cappuccino sau o cafea simplă. În cazul unor ocazii speciale cum sunt zilele de sărbătoare, de naștere sau chiar în unele duminici, italienii obișnuiesc să își răsfețe simțurile cu un produs delicios de patiserie.

Prânzul sau il pranzo

În mod normal, masa de prânz este cea mai importantă din zi, fiind adesea compusă din 3-4 feluri, după cum urmează:

  • Un aperitiv, reprezentat de crutoane, salam, brânzeturi, legume;
  • Un prim fel de mâncare, reprezentat dintr-o porție de paste / orez / o supă;
  • Un al doilea fel de mâncare reprezentat de o porție de carne / pește / brânză / șuncă însoțită de un contur de legume.
  • Un desert.

În zilele noastre, acest prânz complet este folosit doar în cazul sărbătorilor. În mod normal, se consumă doar unul sau două feluri de mâncare.

Cina sau la cena

Cina seamănă cu prânzul, oferind drept opțiuni cam aceleași porții. În prezent, spre deosebire de masa de prânz, cina este încă, împreună cu micul dejun, o masă de obicei consumată în compania celor dragi. Firește că toate aceste feluri de mâncare pot varia în funcție de tradiții și de dezvoltarea de la o regiune la alta.

Gustări sau gli spuntini

Nici gustările dintre mese nu sunt ignorate. Acestea sunt reprezentate în cucina italiana de diverse fructe, tartine cu gem sau chiar gelato în sezonul cald.

Intră în magazinul nostru și descoperă și tu cele mai des folosite alimente din ”cucina italiana”.

Lasă un răspuns