Uleiul de măsline extravirgin și beneficiile acestuia

Uleiul de măsline extravirgin (EVO)

Uleiul de măsline extravirgin, datorită proprietăților sale antioxidante și de protecție, combate îmbătrânirea, oferindu-i organismului un plus de sănătate și frumusețe.

Uleiul Evo și dieta mediteraneană

Uleiul de măsline extravirgin este cea mai importantă grăsime din dieta mediteraneană. Se extrage din fructul Olea europaea, denumit în mod obișnuit “măslin”. A primit denumirea de “extravirgin” datorită categoriei superioare din care face parte, fiind obținut direct din măsline și numai prin procedee mecanice sau fizice (spălare la temperatura camerei, decantare, presiune, filtrare) care nu modifică caracteristicile compușilor prezenți în drupe).

De ce este bine? Nutrienții prezenți în uleiul de măsline extravirgin joacă multe funcții importante în corpul nostru, cum ar fi:

 • Datorită prezenței grăsimilor monosaturate, aceasta contracarează riscul apariției tulburărilor cardiovasculare și metabolice, cum ar fi diabetul zaharat.
 • Reduce nivelul de colesterol care circulă în sânge.
 • Acționează ca protector hepatic.
 • Are numeroase substanțe antioxidante, cum ar fi vitamina E si compuși numiți polifenoli care ajută la combaterea stresului oxidativ al organismului uman datorită radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea prematură a celulelor noastre și a bolilor precum diabetul și tumorile.
 • Promovează regularizarea intestinală.
 • Are o digestibilitate bună, atât brută cât și gătită.
 • Reduce secreția de sucuri gastrice prin ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni cum ar fi gastrită, ulcer și reflux grastroesofagian.
 • Uleiul de măsline extravirgin, este un aliment esențial pentru copii, deoarece promovează creșterea, contribuind la formarea scheletului și a sistemului nervos și imunitar împiedicând infecțiile.

Cum să utilizați în mod corespunzător uleiul de măsline

Iată câteva sfaturi pentru utilizarea corectă a uleiului de măsline și obținerea beneficiului maxim pentru bunăstarea noastră:

 • Consumați-l brut! Uleiul de măsline poate fi folosit ca un condiment pentru toate preparatele, îmbunătățește gustul și face alimentele sănătose și apetisante.
 • Utilizați-l pentru prăjire! Dintre toate uleiurile vegetale, este printre cei care rezistă cel mai mult la temperaturi foarte ridicate; într-adevăr, are un punct de fum ridicat; transformarea unei părți din acizii grași în compuși toxici va fi, prin urmare, încetinită. În orice caz, ca și pentru toate grăsimilor din bucătărie, este bine să folosiți cât mai puțin posibil precauțiile cunoscute acum, ca folosirea vaselor de gătit non-stick, a hârtiei de copt etc.
 • Urmăriți cât timp le folosiți! Grăsimile, în general, inclusiv uleiul de măsline, ar trebui utilizate în cantități moderate, mai ales dacă trebuie să vă mențineți sub control greutatea. Cum să limitați consumul? Folosește o lingură! Valoarea zilnică recomandată este de două linguri. În acest fel, vom evita asezonarea mâncării noastre cu prea mult condimente.

Conservarea

Uleiul de măsline extravirgin, mai puțin ușor randat decât alte uleiuri, datorită acidității sale mai scăzute (prin lege în Europa nu poate fi definită ca atare dacă aciditatea depășește 0,8%) și rămâne intact pentru o perioadă mai lungă de timp, deși trebuie respectate anumite măsuri de precauție pentru a garanta o mai mare stabilitate în timp.

Agenții externi, cum ar fi aerul, lumina, căldura reprezintă o adevărată amenințare la adresa petrolului; proprietățile sale organoleptice sunt modificate, provocând un posibil pericol pentru sănătatea consumatorului. Pentru a evita acest lucru, este important să se asigure conservarea corespunzătoare. Sfaturi pentru a evita distrugerea proprietățiilor uleiului:

 • Utilizați de preferință sticle de sticlă închise la culoare.
 • Sticlele în care sunt depozitate trebuie sigilate corespunzător cu un dop, pentru a preveni intrarea aerului în contact cu uleiul.
 • Este de preferat să terminați uleiul conținut în olivieră; mai degrabă, înainte de a umple din nou, asigurați-vă că ați făcut o curățare corespunzătoare: umpleți recipientul de ulei gol cu ​​apă fierbinte și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Se agită și se lasă să stea câteva minute. La sfârșitul acestei operațiuni, clătiți și uscați și adăugați noul ulei.

Te invităm și pe tine să descoperi gama de ulei de măsline de pe site-ul nostru și să testezi adevărata calitate italiană.

Alina Sarca

O fire curioasă, dornică de a cunoaște, a descoperi, a călători, pasionată de bucătăria italiană, lectură, sport și dans.

Lasă un răspuns